L’Empordà Medieval – Rutes en Cotxe

L’Empordà Medieval 

Empordà Medieval és un projecte centrat en el Comtat d’Empúries, que durant els seus cinc segles de durada, va generar una història i configurar un territori que encara avui podem identificar en molts dels elements patrimonials que millor identifiquen l’Empordà. Us proposem 14 rutes per a resseguir la petjada que han deixat les relacions llargues i complexes des del segle IX fins al XIV de les cases d’Empúries, de Barcelona i els Bisbes de Girona i la gent que va viure durant aquest període de la nostra història.

14 rutes construïdes per a visitar esglésies, monestirs i convents, castells i nuclis urbans en 50 municipis empordanesos que varen desenvolupar-se durant aquest període i que continuen existint, amb rutes que van dels 6 quilòmetres als 70. En el fullet que es publica, es detalla l’horari d’obertura dels punts d’interès més notables o fins i tot la indicació d’on es pot trobar la clau per visitar-lo.

Història

Entre els segles IX i XIV Catalunya va experimentar el seu període de gestació, consolidació i expansió. La conquesta de la Catalunya Nova, i la conquesta de Mallorca, València i regions de la Mediterrània, van propiciar l’enriquiment dels senyors feudals catalans de la mà del comte de Barcelona. Entre aquests senyors, enriquits i poderosos, els empordanesos tingueren un pes important, i deixaren una empremta important en el patrimoni arquitectònic dels seus dominis; l’època medieval fou un període molt important per entendre l’actual Empordà.

D’aquell temps, ens n’han quedat magnífiques mostres en el territori, que el conformen tal com és en l’actualitat. Fou un temps de lluites entre els senyors feudals, sobretot entre els que tenien dominis més importants, i a l’Empordà hem d’esmentar, per l’extensió de les seves terres, el poderós comte d’Empúries, que mantingué una forta i resistent disputa amb el casal de Barcelona, que el portà, però, finalment, a sucumbir al seu vassallatge.

Altres lluites i disputes menors, amb altres senyors, com els comtes de Besalú, els de Rosselló, els Rocabertí, els Cruïlles o el Bisbat de Girona ompliren el territori de viles fortificades, castells i palaus, cosa que va deixar una contrada amb un ric llegat arquitectònic medieval.

Art

La riquesa patrimonial i artística de l’Empordà es veu reflectida en una gran quantitat d’edificis de diferents moments del romànic i el gòtic, des de petites esglésies ocultes en paratges naturals de difícil accés, fins a monestirs que tingueren èpoques de gran esplendor, castells roquers, esglésies amb pintures romàniques, viles fortificades…

Aquest ric llegat tingué sovint els senyors laics i eclesiàstics com a mentors, que, temorosos, volien guanyar-se el cel, i que encarregaven i finançaven aquest patrimoni.

Destaquem especialment el llegat romànic empordanès, que fa que ens trobem en una terra amb un patrimoni d’excepcional bellesa i importància històrica, com ara el Monestir de Sant Quirze de Colera, que conserva el claustre romànic amb capitells més antic d’Europa. Algunes peçes excepcionals d’art d’aquest període es poden contemplar en el Museu d’Art de Girona (M’dA).

Detalls

Modalitat:
  • Rutes