Petit nucli històric de carrers estrets i restes de l’antiga fortificació, com al carrer de la Muralla, on les cases tenen les façanes construïdes sobre el llenç meridional del recinte (segles XV-XVI), perquè tot i que l’origen del poble és del s. XIII, la majoria de cases del poble són dels segles XVII i XVIII. Algunes han estat molt modificades i restaurades. S’han conservat moltes finestres i portes amb carreus amb dates i inscripcions gravades originals. Cal destacar l’actual parròquia de Sant Pere de Navata, un gran temple del s. XVII.
L’església parroquial de Can Miró és un edifici d’una sola nau (s. XII) amb absis semicircular, on queden alguns vestigis de pintura mural. D’altra banda, les ruïnes del castell de Navata es troben a uns 2 km al sud-oest de la vila. Del primitiu castell (segles XI-XII), en queda només la capella, situada al nord-oest.
El poblet de Canelles es troba a l’extrem de migdia del terme. S’hi troba l’església de Sant Esteve, que és un temple romànic del s. XI-XII, molt transformat posteriorment.
Més informació: http://ca.navata.cat/